Skip to main content

Op zaterdag 12 oktober was er weer een sleuteldag van de Vespaclub Gelderland. Dit keer bij Rien van der Velden in Tiel. Zoals in de kop al vermeld staat draaide het deze dag helemaal om de moderne Vespa en met name het groot onderhoud daarvan.

Het onderhoud werd uitgevoerd aan een Vespa 250 GTS i.e van 2016 met 30.000 km op de teller. Grootmeester van het onderhoud is Wim Veersma. Hij toonde in heldere stappen en met een uitgebreide toelichting waarop moet worden gelet of wat lastig is bij bijvoorbeeld het verwijderen van het luchtfilter, om daarna stil te staan bij het verwijderen van de afdekkap, de koppeling, de variomatic en ook weer van de onderdelen daarvan zoals de rolletjes en de schuifstukjes. Ook legde Wim uit en liet hij zien hoe je welke onderdelen het beste kunt reinigen en welke delen je wél en welke onderdelen je juist niet moet opschuren. Alle stappen en bijzonderheden die hij in de praktijk heeft opgedaan heeft Wim voor zichzelf opgetekend en deelt hij graag met ons, deelnemers. Ook welke speciale gereedschappen hij heeft aangeschaft of zelf heeft gemaakt, waardoor de werkzaamheden beter zijn uit te voeren. Zelfs het gepier met een nieuwe bougie kwam uitgebreid aan de orde.

Hulde Wim!

Het geheel vond plaats in de goed uitgeruste man-cave van Rien. Een hefbrug, perslucht en goed gereedschap, alles heeft Rien goed voor elkaar. Zo’n dag kan natuurlijk niet zonder koffie en broodjes. Nou, daar had Wilma, de echtgenote van Rien, perfect voor gezorgd met o.a. zelfgebakken cake, huisgemaakte soep en een uitgebreide keuze in broodjes.

Kortom, weer een zeer geslaagde activiteit , erg leerzaam én erg gezellig! Gegeven de reactie van de deelnemers zullen we, naast de al bestaande sleuteldagen voor de 2-takten, ook proberen jaarlijks een dag voor de 4-takten te gaan houden. Er werd al genoemd dat we een volgende keer specifiek aandacht kunnen besteden aan bijvoorbeeld vervangen van remblokken. Ook het stellen van kleppen werd genoemd, hoewel dat in de praktijk pas bij hogere kilometerstanden gaat spelen. Voorlopig dus nog genoeg te beleven en te leren!

Dank Wim, Rien en Wilma!

klik hier voor de foto’s

Leave a Reply