Skip to main content

5 juni 2012: Vespa World Days #2

By 5 juni, 2012oktober 18th, 2012Verslagen

Op basis van materiaal aangeleverd door Ron. Hij is op de Vespa naar Schotland geweest voor een tourtocht en met DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle gevaren.
Spanbanden en bevestiging op de boot
Op deze boten (heen en terug een andere boot) geen enge dingen met foute of te weinig spanbanden. Aan de wand hingen keurige smalle spanbanden met ratels en geplastificeerde haken speciaal voor de motorfietsen. Dus niet die vieze zware dingen van de vrachtwagens.
In het dek zitten overal ringen waar je de banden aan kunt vastmaken. Bovendien lopen er ook nog dunne, strakgespannen staalkabels over de vloeren waaraan je dus op elke gewenste plek een spanband kunt vasthaken. Ze laten je zelf de scooter vastzetten. Op de heenweg heb ik hem maar met 1 spanband vastgezet: scooter op de middenbok en spanband over de treeplank.

Op de terugweg kreeg ik controle van een medewerker en die vond dat er drie spanbanden aan moesten, dus bracht hij er nog twee bij: een over de treeplank en twee aan het achterrekje van de GTS. Hij vroeg of hij de banden aan het voorrek mocht vastmaken. Dit heb ik dus maar niet goed gevonden. Met het achterrek ging het ook prima. Die heb ik niet eens strak gedaan want de band over de treeplank deed eigenlijk al meer dan genoeg.
Kortom, geen enkele reden tot zorg, het gaat perfect!

Rijden in Engeland/Schotland
Het links rijden was geen probleem. Alleen heb je bij draaien op de weg af en toe de neiging om aan de verkeerde kant te gaan rijden.
Wel is het wegdek veel slechter en grover van structuur. Op alle wegen in Engeland kom je midden op de weg en in de bochten grote putdeksels tegen die soms wel 8cm diep liggen. Ook zitten er forse gaten in het wegdek. Goed uitkijken is het devies.
Provinciale wegen 60 mijl = 96km/uur, bbk 30 mijl=48km/uur, snelweg 70 mijl, 112km/uur.
Bij terugkomst op de Hollandse wegen was het eerste dat opviel hoe biljartlakenstrak de wegen in Nederland zijn.

Dit was al een mooi voorproefje. Het gaat straks in Engeland/Londen vast erg mooi worden. Het is schitterend rijden in de heuvels.

3 Comments

Leave a Reply